Donkere dagen
16-11-2015  14:20

 

De donkere dagen zijn weer een feit. Een periode van vroeg donker, binnen zitten, gordijnen dicht, kaarsjes aan.

Maar ook een periode van overdenkingen en herinneringen. In deze tijd van het jaar zijn er vele momenten waarop we stil kunnen zijn bij rouw en verlies. Zo is er Allerzielen in de katholieke kerk en vele soortgelijke herdenkingsbijeenkomsten die minder kerk gericht zijn. Op begraafplaatsen en in uitvaartcentra worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij u stil mag zijn bij uw verlies.

Juist in deze tijd van het jaar is dit zo belangrijk. Om gezamenlijk te rouwen. Omdat de dagen zo kort worden en mensen de geborgenheid van hun gezin zoeken, komt verlies en eenzaamheid extra hard aan. Want wat is er gezellig aan stamppot eten of de openhaard aansteken als je dit moet doen zonder je geliefde? Of wanneer je gedachten telkens weer terug gaan naar die vervelende gebeurtenis van een poosje geleden? De wereld draait door, mensen hebben hun leven weer opgepakt, maar de jouwe ligt nog totaal overhoop. Waar kan je heen met je verdriet en wie wil er naar je luisteren.

Deze georganiseerde bijeenkomsten kunnen hierbij helpen. Een beetje herkenning dat je niet de enige bent kan al heel veel uitmaken. Schaam je niet voor je verdriet, maar deel het met anderen. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar je helpt er ook de ander weer mee.

Op zondag 13 december wordt er wereldwijd weer Wereld Lichtjes Dag georganiseerd. Een moment van herdenken van overleden kinderen. Jong of ouder, recent of langer geleden. Alle kinderen kunnen hierbij herdacht worden. Op vele plekken in ons land worden deze bijeenkomsten gehouden. In Arnhem vind deze bijeenkomst plaats in Memorarium. Ik vind het een eer dat ik daarbij aanwezig mag zijn als afscheidsfotograaf om de sfeer van deze avond op gepaste manier in beeld te mogen brengen.

Tot Zover
16-04-2015  16:15

Vrijdag ben ik samen met 3 collega Afscheidsfotografen naar Amsterdam geweest. Naar het Uitvaartmuseum Tot Zover. Veel geleerd over uitvaarten in andere culturen en waar de ons bekende rituelen vandaan komen.

Een prachtige wandeling gemaakt over de begraafplaats De Nieuwe Ooster. Zo vroeg in het voorjaar, met de natuur die weer begint uit te lopen een heel bijzondere plek midden in de stad.

Bijzonder om al die verschillende graven, waarschijnlijk van vele verschillende culturen, te zien. Ze hebben echter één ding allemaal gemeen. Degene die daar begraven ligt wordt gemist. En missen doen we allemaal op onze eigen unieke manier.

Rituelen
05-03-2015  17:09

Wanneer er iemand uit je gezin overlijdt, krijg je te maken met speciale gedenkdagen.Feestdagen, trouwdag, vader- of moederdag, maar vooral de verjaardag en sterfdag van de overledene.

In ons geval is 19 maart de geboorte- /verjaardag van Jack. Ik heb er vanaf de eerste keer voor gekozen deze dag te "vieren". Natuurlijk is dit een verdrietige dag, maar ik probeer deze dag vooral stil te staan bij wie hij was. Door te vieren dat hij in ons leven was en daar ook altijd deel van zal blijven uitmaken.

Jack was gek op pizza en op gezelligheid. Hij ging graag uit eten. Daarom gaan wij jaarlijks op 19 maart uit eten bij een pizzeria. Vaak zelfs in onze oude woonplaats, samen met zijn ouders.

Zo is er een ritueel ontstaan.

Voor mij voelt dit goed. Er hoeft op deze avond niet veel over Jack gesproken te worden. We weten allemaal, ook mijn nieuwe partner, hoe belangrijk deze dag en dit ritueel voor ons is.

De andere datum waar wij niet omheen kunnen is de sterfdag van Jack, 22 juli.

Deze dag is (voor mij) veel moeilijker om te zetten in iets positiefs. De herinneringen aan die datum zijn pijnlijk en elk jaar goed voelbaar. Dit begint al een paar dagen voor de bewuste datum.

Mijn kinderen waren nog zo jong dat ze deze datum niet zo heel goed weten en ik probeer er ook niet te veel aandacht aan te geven. Meestal valt deze datum midden in de zomervakantie, wat gelukkig wel afleiding geeft.

Voor de datum zelf hebben we wel een ritueel. We laten samen een wensballon op. Ook hierbij hebben we niet de behoefte om veel te zeggen, maar het ritueel geeft een mooi gevoel van troost.

We hebben al op verschillende plekken wensballonnen opgelaten, onder andere in Engeland en op onze favoriete camping in Frankrijk. Soms alleen met ons gezin, soms met mede kampeerders die Jack ook goed gekend hebben.

Vorig jaar waren de jongens beiden op kamp en hebben we geen wensballon opgelaten. Dit voelde voor mij leeg, ik miste iets.

Voorlopig moeten we deze rituelen nog maar blijven volhouden.

 

Waar blijft de tijd?
27-02-2015  16:22

Lieve Pa,

Morgen is het alweer 10 jaar geleden dat we afscheid van je hebben moeten nemen.

Ik vind dit onvoorstelbaar, waar zijn al die jaren gebleven?

Afscheid nemen van je ouders komt altijd te vroeg, maar zoals op je grafsteen staat,

je bent ALTIJD IN ONZE GEDACHTEN.

Dikke kus en knuffel,

Monique

Opleiding "Word een bekwaam Afscheidsfotograaf"
25-02-2015  15:43

De opleiding is inmiddels in volle gang. Met 13 fotografen zijn we aan deze opleiding begonnen, omdat wij met elkaar van mening zijn dat afscheidsfotografie een specialisatie is die je er niet zo maar even bij doet. Bij een afscheid zul je als fotograaf tegen bijzondere omstandigheden aanlopen, waar je maar beter op voorbereid kunt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met heftige emoties. Natuurlijk weten mensen die een fotograaf inhuren bij een afscheid dat ze onder deze omstandigheden gefotografeerd zullen gaan worden. Maar welke momenten fotografeer je nou wel en welke momenten laat je voorbij gaan? Hoe breng je de sfeer op een juiste manier in beeld? Welke mogelijkheden heb je om een reportage te maken zonder dat je al te veel opvalt en zeker niet stoort? Fototechnieken, workflow, do's en don'ts, alles wordt doorgenomen. Maar ook de specifieke doelgroep; hoe ga je om met rouw en rouwende mensen, wat doet het emotioneel met jezelf?

Kortom een hele boeiende opleiding die ons alleen maar nog beter in ons vak gaat maken. Ik vind het erg prettig dat ik deze stap heb genomen, vooral ook omdat ik nu een hele groep collega's heb waar ik mee kan overleggen wanneer ik ergens tegenaan loop. Organisator en docent Boukje Canaan, heel erg bedankt dat je dit voor ons mogelijk hebt gemaakt!

(Bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens onze opleiding. De foto's zijn in scene gezet. Met dank aan Zavadi Kistenlab voor de kisten en Bloemisterij Jasmijn voor de prachtige bloemstukken.)

Wereld Lichtjesdag 2014
04-12-2014  21:48

Volgende week, zondag 14 december, is het Wereld Lichtjesdag. Een dag, een moment waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het verdriet om overleden kinderen. Overal ter wereld om 19.00 uur (dus elk uur ergens ter wereld) komen mensen bijeen en worden er kaarsj

es aangestoken. Een prachtig samenzijn.

Ik zal dit jaar in Harderwijk aanwezig zijn om hier een mooie foto reportage van te maken. Sfeerbeelden van dit bijzondere, intieme moment.

Zomaar een gesprekje.
23-11-2014  16:46

Spontaan verhaal van een onbekende.

Toen ik vertelde dat ik uitvaartfotograaf ben begon deze man spontaan een verhaal te vertellen. Begin dit jaar is zijn vader overleden. Ver in de 80 en iedereen had vrede met zijn dood. Na afloop van de crematie bleek het crematorium een video te hebben opgenomen van de uitvaart. Gewoon met een vaste camera ergens in de zaal verborgen. De familie had hier niet om gevraagd en had hier zelfs nooit over nagedacht dat dit mogelijk was. Ook direct na de uitvaart zag de man en zijn broers de waarde er niet van in. Pas later bleek dat de moeder van deze man, de weduwe, de video talloze keren heeft bekeken en er erg veel steun aan heeft gehad.

Wat zou het mooi geweest zijn als deze weduwe een mooie fotoreportage van de uitvaart zou hebben gehad.

Dit is waarom ik iedereen bewust wil maken van het bestaan van uitvaartfotografen. Het ligt misschien niet voor de hand, maar achteraf kunnen beelden zoveel steun bieden.